В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» –znaimo.gov.ua.
Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.
Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.
Нормативні документи
Ключовими нормативними документами, які визначають особливості організації харчування в закладах освіти є:
- Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, наказ МОЗ від 25.09.2020 № 2205
- Санітарний регламент для закладів дошкільної освіти
- Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання НАССР
- Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти
Меню у закладах освіти має бути сезонним чотиритижневим. Його заклади освіти можуть розробляти самостійно, а можуть послуговуватись рекомендованим від МОЗ:
- Для шкіл наразі затверджено рекомендоване меню на осінній період.
- Для садочків затверджено триразове осіннє і зимове меню з відповідними технологічними картками на кожен тиждень.
Корисним є відео, де йдеться про роль міністерств, засновників, керівників закладів освіти, медичних працівників та працівників їдальні, а також постачальників і батьків у системі шкільного харчування:
Документація
Орієнтовний перелік документів, які повинен мати заклад освіти з харчування, визначений Постаною КМУ № 305:
- Наказ про організацію харчування.
- Журнал щоденного обліку здобувачів освіти, які харчуються.
- Журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку).
- Примірне чотиритижневе сезонне меню.
- Щоденне меню.
- Меню-розклад.
- Технологічна документація на страви та вироби.
- Технологічна документація на страви та вироби.
- Журнал обліку виконання норм харчування.
- Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів.
- Бракеражний журнал готових страв.
Перевірки
Можуть бути плановими й позаплановими. Позапланові, якщо щось трапляється чи якщо хтось пише скаргу про якісь недоліки. Серед планових можуть проводитися:
- лабораторний моніторинг,
- інспектування,
- аудит HACCP.
Як організувати харчування в закладі освіти?
Корисним є відео, в якому йдеться про режими, графік, способи та форми організації шкільного харчування:
Для додаткового ознайомлення з темою харчування перегляньте презентацію експертки швейцарсько-українського проєкту DECIDE Марії Дробот