УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ, СПОРТУ ТА ТУРИЗМУ
КОЦЮБИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

395657714_1699271067222662_5722646704758976275_n
347240356_3556613487953347_8525985684215204944_n
32752082_2095174764091637_5918502231383998464_n
380530344_806539964808578_8922542263948985979_n
345611404_266769585708716_8376727006938701806_n
347230332_630543995658633_8169912477677996150_n
previous arrow
next arrow

В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» –znaimo.gov.ua.  

Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.

Нормативні документи

Ключовими нормативними документами, які визначають особливості організації харчування в закладах освіти є: 

Меню у закладах освіти має бути сезонним чотиритижневим. Його заклади освіти можуть розробляти самостійно, а можуть послуговуватись рекомендованим від МОЗ: 

Корисним є відео, де йдеться про роль міністерств, засновників, керівників закладів освіти, медичних працівників та працівників їдальні, а також постачальників і батьків у системі шкільного харчування:

Документація

Орієнтовний перелік документів, які повинен мати заклад освіти з харчування, визначений Постаною КМУ № 305:

  • Наказ про організацію харчування.
  • Журнал щоденного обліку здобувачів освіти, які харчуються.
  • Журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку).
  • Примірне чотиритижневе сезонне меню.
  • Щоденне меню.
  • Меню-розклад.
  • Технологічна документація на страви та вироби.
  • Технологічна документація на страви та вироби.
  • Журнал обліку виконання норм харчування.
  • Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів.
  • Бракеражний журнал готових страв.

Перевірки

Можуть бути плановими й позаплановими. Позапланові, якщо щось трапляється чи якщо хтось пише скаргу про якісь недоліки. Серед планових можуть проводитися: 

  • лабораторний моніторинг, 
  • інспектування, 
  • аудит HACCP.

Як організувати харчування в закладі освіти?

Корисним є відео, в якому йдеться про режими, графік, способи та форми організації шкільного харчування:

Для додаткового ознайомлення з темою харчування перегляньте презентацію експертки швейцарсько-українського проєкту DECIDE Марії Дробот