УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ, СПОРТУ ТА ТУРИЗМУ
КОЦЮБИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

395657714_1699271067222662_5722646704758976275_n
347240356_3556613487953347_8525985684215204944_n
32752082_2095174764091637_5918502231383998464_n
380530344_806539964808578_8922542263948985979_n
345611404_266769585708716_8376727006938701806_n
347230332_630543995658633_8169912477677996150_n
previous arrow
next arrow

31 січня 2025 року до закладів загальної середньої освіти Коцюбинської ТГ завітали представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, який діє за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування, який у свою чергу у цьому навчальному році запустив освітню ініціативу «П’ять кроків до здорового харчування». 🖐🥦

Мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей.

Сьогодні для учнів 8 – 9 класів закладів були проведені інформаційна лекція про здорове харчування та інтелектуальна гра, пов’язана зі здоров’ям дитини та правильним харчуванням.🥝🧏‍♂️

Учні від зустрічі отримали не тільки задоволення а й подарунки.🎁

В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» –znaimo.gov.ua.  

Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.

Нормативні документи

Ключовими нормативними документами, які визначають особливості організації харчування в закладах освіти є: 

Меню у закладах освіти має бути сезонним чотиритижневим. Його заклади освіти можуть розробляти самостійно, а можуть послуговуватись рекомендованим від МОЗ: 

Корисним є відео, де йдеться про роль міністерств, засновників, керівників закладів освіти, медичних працівників та працівників їдальні, а також постачальників і батьків у системі шкільного харчування:

Документація

Орієнтовний перелік документів, які повинен мати заклад освіти з харчування, визначений Постаною КМУ № 305:

  • Наказ про організацію харчування.
  • Журнал щоденного обліку здобувачів освіти, які харчуються.
  • Журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку).
  • Примірне чотиритижневе сезонне меню.
  • Щоденне меню.
  • Меню-розклад.
  • Технологічна документація на страви та вироби.
  • Технологічна документація на страви та вироби.
  • Журнал обліку виконання норм харчування.
  • Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів.
  • Бракеражний журнал готових страв.

Перевірки

Можуть бути плановими й позаплановими. Позапланові, якщо щось трапляється чи якщо хтось пише скаргу про якісь недоліки. Серед планових можуть проводитися: 

  • лабораторний моніторинг, 
  • інспектування, 
  • аудит HACCP.

Як організувати харчування в закладі освіти?

Корисним є відео, в якому йдеться про режими, графік, способи та форми організації шкільного харчування:

Для додаткового ознайомлення з темою харчування перегляньте презентацію експертки швейцарсько-українського проєкту DECIDE Марії Дробот